houtjetouwtje.punt.nl
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
Wie is Houtjetouwtje
 • vrouw-37 jaar-getrouwd 
 • volle maan
 • bosmens
 • sprookjes
 • wandelen
 • natuur
 • creatief
 • diepzinnige gesprekken
 • man, familie, vriendinnen en vrienden
CURRENT MOON
Laatste artikelen

En hoe was deze week? Wil je een eerlijk antwoord? Een moeilijke rotweek, dát was het!

De C.W. ofwel de omgekeerde W.C. Een plek om je te ontdoen van je geestelijk afval. Leek me leuk!

De praktijk: een hoop gekwetter en geschetter van allerlei vogels en gedachten in mijn hoofd, ik werd er gek van! Lokvogels, buizerds, treurvogels en dan ook nog teveel tijd hebben om naar ze te luisteren (want: vakantie en weinig plannen). Ik ben na 4 dagen momentopnames schrijven ook opgehouden, heb ze een plek gegeven in mijn notitieboek en heb als afsluiting een brief aan mezelf geschreven vanuit mijn innerlijke Paradijsvogel en toen vond ik het wel prima. Misschien kom ik er nog eens op terug, als ik in een "goede" periode zit, eentje met voldoende afleiding. Nu gauw door met de week van het Hoofdkantoor.

Ik heb wel geleerd dat sommige kamers prima bij me passen en andere kamers ook lekker gesloten mogen blijven. De strandhut staat nu open om mijn lijf de nodige aandacht te geven want mijn hoofd ging erg met me aan de haal deze week.

Reacties (2)

De Traanzaal. Mooie zaal, met flesjes vol tranen, grote gekleurde zakdoeken (formaat "opa-zakdoek") en zachte kussens om in weg te zakken.

De opdrachten wilden wel lukken en bijzonder genoeg: vanuit mijn opperste geluksstemming! Vraag me niet hoe het kwam, maar ik kreeg er geen traan uit. Dus heb ik de boel bekeken vanuit een andere stemming en dat was bijzonder! Ik kon mijn zieligste muziek ineens anders beluisteren, mijn verdrieten beschrijven zonder erin weg te zakken, flesjes vullen met tranen en zo ontdekte ik dat ik in mijn Traanzaal ook anders kan kijken naar mijn verdriet.

Al schrijvende over de coaches ontdekte ik dat ik het liefste zelf mijn tranen huil, omdat het op z'n tijd zo verschrikkelijk lekker is om tranen met tuiten te huilen. En omdat ik mijn eigen leven leef en ook mijn eigen verdriet wil ervaren. Als ik dan toch iemand zou kiezen, dan zou het Gaia zijn. Die om de verloren geliefden huilt.


Reacties (2)

Week 5, de Kasteelkeuken. Trok me al toen ik het boek voor het eerst las vorig iaar. En de oefeningen maakten er een feestje van! Al moet ik eerlijk zeggen dat ik minder heb gedaan dan ik me had voorgenomen. Dat komt ook omdat ik me juist meer bewust ben geworden van alle FIJNE en lieve dingen er tegen me gezegd worden. Lieve opmerkingen, complimenten, als zoete broodjes en frisse drankjes. De oefening "HOE DAN?" heb ik gedaan waarbij ik me realiseerde dat ik heel veel informatie en opmerkingen graag nog even laat sudderen maar veel te snel tot me neem. Het komt (vooral de kwetsende dingen) zo hard en direct binnen... HSP is niet altijd makkelijk.

Ik kon deze week nog geen concrete zinnen, informatie en opmerkingen opschrijven die ik wil laten sudderen, roosteren of verbranden. Ik heb de pagina open gelaten voor later in dit proces, zodat ik er op terug kan komen. Natuurlijk heb ik de pagina wel versierd met plaatjes uit de keuken.

Wel heb ik de Teruggeven opdracht gedaan. Een briefje geschreven over iets dat voor mij niet verteerbaar is. Het lucht op om het op te schrijven. De dichtgeplakte brief heb ik in mijn notitieboek geplakt. Zo heb ik de opmerking "teruggegeven" aan degene die me gekwetst heeft. En dat voelt heel goed!

Reacties (2)

Week 4, oftewel De Salon. Het was voor mij een moeilijke week, ik kon met moeite het interview door Oprah schrijven. Ergens blokkeerde het, was ik teveel bezig met afwegen wat ik wilde schrijven en ook de kleurrijke oefeningen trokken me niet. Het kan samenhangen met mijn lichamelijke toestand, ik ben niet fit en erg moe.

Ik merk dat ik me steeds eventjes terugtrek in mijn Strandhuis, waar mijn lichaam aandacht wil en vraagt om te luisteren naar de behoeften. Ik leer hiervan dat ik niet alle oefeningen HOEF te doen, ik mag zelf kiezen wat ik wil doen en dat heeft me doen besluiten om de inhoud van deze week (nog) niet hier te delen en lekker verder te gaan met week 5, de Keuken.
Het voelde eventjes rebels, om oefeningen over te slaan. En dan lees ik Kriebels en Krabbels schrijven dat je zelf mag kiezen welke oefeningen je doet en dan weet ik het zeker: ik doe wat ik wil doen en sla over wat ik niet wil doen. Het is mijn eigen Luchtkasteel en er zijn kamers genoeg!


Reacties (4)

Week 3 ging over geuren. Lijstjes maken met geuren die ik lekker of vies vind, die me herinneren aan mijn grootouders, herinneren aan vakanties, geuren van vroeger en nu, geuren van buiten en nog meer.

Over sommige lijstjes moest ik heel lang nadenken en bij andere kwamen de geuren als vanzelf in me op. Vooral de geuren die me herinneren aan mijn grootouders vlogen mijn pen uit. Een opsomming:

 • Pritt (we plakten daar altijd mee als we gingen knutselen)
 • macaroni (met "oma-prutje": een mix)
 • balkenbrij die mijn oma zelf maakte
 • snijbonen uit de snijbonenmolen
 • zelfgemaakte aardbeienjam
 • Fresh-up (dat gebruikte allebei mijn opa's)
 • koffie (vers gemalen)
 • paarden (waar mijn opa voor zorgde als vrienden op vakantie waren)

Er waren ook geuren die ik niet kan omschrijven omdat ze geen naam hebben. Het waren voorwerpen, situaties of specifieke gebeurtenissen waar ik een geur aan gekoppeld heb. Wel erg leuk om hier over na te denken, het brengt veel herinneringen naar boven!

Geuren die herinneren aan vakantie:

 • zonnebrandcrème en aftersun, barbecue, cocktails, zoute zee, doucheschuim met honing-yoghurt geur, katoenen tent, tropische bloemengeuren

Het meeste moeite had ik met de lijstjes "geuren die je kreeg maar nooit gebruikte" en "geuren die je wilde hebben maar nooit kreeg of kocht". Daar kon ik namelijk echt NIKS op bedenken... misschien is dat nooit gebeurd. De rest van mijn lijstjes houd ik voor mezelf.

Geuren die mee mogen naar mijn Luchtkasteel: de typische appeltjesgeur uit de Droomvlucht in de Efteling, houtvuur, wierook, zeelucht, honing-yoghurt-douche, bloemen, gezaagd hout, zonnebrandcrème en aftersun. Vast nog wel meer maar daar kom ik per kamer wel achter!

Reacties (1)

En zo is week 1 van de Schrijfcirkel voorbij en is week 2 begonnen. Ik weet nog van de eerste keer dat ik het boek las (vorig jaar in maart) dat ik me helemaal kon vinden in het strandhuis. Ik ben dan ook heel blij dat één van de Kleurrijke opdrachten is: het maken van je eigen Strandhuis, Theekoepel of Boomhut. Ik hoefde dus niet lang na te denken en maakte een collage van mijn Strandhuis.

Woorden die voor mij hier bij passen zijn: koesteren-zacht-warm-hout-soepel-zand-versleten-ontspannen-sterk-gezond-gebleekt-zon-blote voeten-fris.
De schrijfoefeningen met aanvulzinnen van het Strandhuis heb ik ook gedaan. Het heeft me laten inzien dat ik meer mag vertrouwen op mijn lijf en dat het dat ook verdient. Mijn lichaam wil erkenning van wat het voelt en uitstraalt. Het wil ontspannen en flexibel zijn en aandacht krijgen. Minstens net zoveel als mijn hoofd!
Heerlijke oefeningen om mee bezig te zijn! Later deze week ga ik met mijn Boomhut en Theekoepel aan de slag, hoewel die laatste me het minste aanspreekt. Toch eens onderzoeken hoe dat komt... 

Oja, ik ben ook gaan wonen in mijn boek en heb met markeerstiften woorden en zinnetjes aangestreept en in de kantlijnen geschreven. Het was even een drempeltje maar mijn boek voelt nu al meer als MIJN boek.


Reacties (6)

Vandaag ben ik begonnen aan mijn bouwproces. Het bouwen en ontdekken van mijn eigen Luchtkasteel.

Een van de oefeningen van deze week is een aanvuloefening:

Zou het niet heerlijk zijn...

 • Zou het niet heerlijk zijn om te zonnebaden?
 • Zou het niet heerlijk zijn om te spelen met My Little Pony's, Dufties en Troetelberen?
 • Zou het niet heerlijk zijn om te zwemmen in limonade?
 • Zou het niet heerlijk zijn om in een hangmat te liggen?
 • Zou het niet heerlijk zijn om te kunnen vliegen met vleugels van ragfijne glitterstof?
 • Zou het niet heerlijk zijn om te kunnen doen en laten waar ik zelf zin in heb?
 • Zou het niet heerlijk zijn om te kunnen toveren?
 • Zou het niet heerlijk zijn om in een sprookjesboek te kunnen wonen?
 • Zou het niet heerlijk zijn om een lief klein zacht babytje van mezelf in mijn armen te kunnen houden?
 • Zou het niet heerlijk zijn...?

Reacties (6)

Na een heerlijk oud en nieuw (samen lekker weg in een luxe hotel in een leuke stad) heb ik nieuwe energie. Ik voel de lentekriebels al, bij wijze van spreken.

Het jaar 2012 was een roerig jaar. Dat jaar laten we nu achter ons en we beginnen aan een nieuw vers jaar. Een jaar waarin ik bewust voor mezelf wil kiezen en wij samen voor onze relatie. Een jaar waarin ik hoop dat hetgeen mijn zusje ons wenste ("iets dat klein is en hopelijk jullie leven samen komt aanvullen") uit gaat komen! En een jaar waarin ik energie wil steken in creatief bezig zijn.

Beginnende zaterdag 5 januari met de Schrijfcirkel waarin Kriebels en Krabbels het "Handboek voor het bouwen van je eigen Luchtkasteel" gaat doorwerken. Het notitieboek is in huis en al ingewijd met de eerste oefeningetjes die op de website verschenen. De glitterlijm is gekocht, de kleurpotloden geslepen, tijdschrijften verzameld om plaatjes uit te knippen. Ik ben er klaar voor! En ik heb er zin in! http://schrijfcirkel.blogspot.nl

 

Reacties (3)

Vandaag kwam het weer ongenadig bovendrijven. Nouja drijven... het overviel me als een man met een hamer. Mijn grote verlangen. Het ongewenste ontbreken van een mooie aanvulling op ons leven.

In december 2008 zijn we gestopt met anticonceptie. Oftewel: we vonden dat we klaar waren voor een kindje. Eerst duurde het al een jaar voor alle kunstmatigheden mijn lijf hadden verlaten. Een jaar vol verwarring, spanning, teleurstellingen. Daarna kwam mijn echte cyclus goed op gang. En nu... vier jaar na het stoppen met de pil zijn we nog steeds in afwachting van een zwangerschap. Om mij heen heeft zo ongeveer iedereen minstens één kindje. En zoals altijd loop ik weer achteraan in de rij. Vaak kan ik er wel goed me omgaan en ik ben ook oprecht blij voor iedereen die meldt dat ze zwanger zijn. Maar... ik wil ook! Ik gun het ons ook zo verschrikkelijk. Soms zit het me ontzettend dwars dat ik zelf nog niet weet hoe het voelt om zwanger te zijn. Om te weten dat je een kindje op de wereld gaat zetten en er samen goed voor zorgen. Om te weten hoe het is om een kindje in je buik te voelen bewegen. Om "erbij" te horen, bij al die papa's en mama's.

Een tijdje heb ik geblogd op een andere anonieme weblog maar daar las ik op een gegeven moment teveel medische verhalen waar ik helemaal niet aan wilde denken. Nu nog niet eigenlijk. Ik wil dat mijn lijf het zelf kan, zelf doet. Omdat ik al zo vreselijk gevoelig ben, heb ik angst voor kunstmatige hormonen, klinische toestanden en relatieproblemen door dat ene grote verlangen dat ik sinds mijn kindertijd al heb: moeder worden!

Vandaag huil ik. Vandaag lijd ik. Vandaag gooi ik al mijn gevoelens de wereld in zodat ik leeg raak en me weer kan vullen met andere gevoelens. Want ik geniet ook heus van mijn leven. Maar soms is het even zwaar.

Reacties (7)

Tja er was geen ontkomen aan: de verhuizing van mijn weblog naar een nieuw domein. En ik ben er niet blij mee. Mijn hele layout naar de gallemiezen. En mijn vriendenlijstje weg. En mijn tekst niet meer zo duidelijk leesbaar. Er zal nog een hoop geprutst moeten worden om het weer mijn eigen vertrouwde puntje te maken. Tijd en energie die ik liever voor andere dingen gebruik. Ik weet dus ook niet wanneer ik dat zal gaan doen. En ik kan al zo slecht tegen veranderingen ;-)

 

Grmbl.

Reacties (3)
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl